Перейти до основного вмісту

Дріт

Дріт є основою захисних загороджень

Дріт у конструкції захисних загороджень

Дріт є основою практично всіх типів захисних загороджень – від звичайного колючого дроту до сучасних спіральних загороджень Єгоза. Для виготовлення одноосновного та двоосновного колючого дроту, як правило, використовується низьковуглецевий дріт, що легко піддається деформації. Для армування сучасної колючої стрічки застосовується дріт з високим вмістом вуглецю, завдяки чому його важче перекусити, ніж аналогічний низковуглицевий дріт. Крім того, високовуглецевий дріт має виражені пружинні властивості, що важливо для всіх типів загороджень з армованої колючої стрічки. Діаметр дроту, як і вміст вуглецю, безпосередньо визначає міцність загородження. Чим більше діаметр дроту, що використовується як армуючий сердечник загородження, тим міцніше все загородження в цілому.

Оцинкований дріт

Дріт, що використовується для виготовлення захисних загороджень, може бути оцинкованим або без покриття. Оцинкований дріт порівняно з дротом без цинкового покриття набагато краще протистоїть корозії. Ця властивість оцинкованого дроту дозволяє експлуатувати загородження, виготовлені на його основі, десятиліттями, а дріт без покриття іржа роз'їдає досить швидко. Оцинкований дріт є основою більшості типів захисних загороджень, тому від стійкості до корозії залежить тривалість експлуатації загороджень в цілому. У конструкції захисних загороджень, призначених для експлуатації в умовах агресивних середовищ, може використовуватися нержавіючий дріт, але він значно дорожчий за оцинкований.

Ціна дроту

Ціна дроту, що використовується для виробництва захисних загороджень, визначається її хімічним складом та особливостями технології виробництва дроту. Наприклад, ціна оцинкованого дроту вища за ціну дроту без захисного покриття, а ціна дроту з високим вмістом вуглецю вище, ніж у аналогічного низьковуглецевого. Ціна дроту з нержавіючої сталі перевищує ціну всіх інших типів дроту аналогічного діаметру. Ціна дроту також безпосередньо залежить від його діаметра – чим більше діаметр, тим вища ціна дроту.